Vize Nedir ; Vize, bir devletin dış temsilcilikleri veya sınır makamları aracılığıyla, ülkesine seyahat edecek bir yabancının pasaportuna koyduğu ve bu yabancının ülkesinin sınır kapısına kadar giderek sınır makamlarına giriş için başvuru yapabileceğini girebileceğini gösteren bir kayıttır.
Vize, aralarındaki politik anlaşmalara göre, bir ülkeden diğerine geçişte gösterilmesi gereken, ilgili ülkelerin Konsolosluklarınca kişinin pasaportuna ya da ona benzer bir başka belgeye yapıştırılan bir izin belgesidir. Bazı ülkeler, karşılıklı anlaşmalara göre, Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlarına vize uygulamasında bulunmazken, bazı ülkeler de Umumi (lacivert), Hizmet (gri), Hususi (yeşil) ve Diplomatik (kırmızı) pasaport sahiplerine farklı vize uygulamalarında bulunabilir. Seyahatinizden önce, gitmek istediğiniz ülkenin vize uygulamaları hakkında bilgi sahibi olmak için, sayfamızdan ilgili ülkenin linkine tıklayarak gerekli detayları öğrenebilir, hatta Konsolosluk irtibat bilgilerini alarak ilgili Konsoloslukla görüşebilirsiniz.
VİZE KİMLERE DAHA KOLAY VERİLİR?
Vize almak istediği ülkenin kara listesinde bulunmayan, hiçbir yasadışı eylemde bulunmamış, Türkiye ye geri döneceğini çeşitli belgelerle kanıtlayabilen, başvurularda istenen belgeleri tam olarak ibraz edebilen kişiler kolaylıkla vize alabilirler. Vize başvurularında ibraz ettiği belgelerin doğruyu yansıtmaması halinde vize başvurusu ve verilmişse aldığı vizesi iptal olur. Gitmiş olduğu ülkede yasadışı işlere karışanlar, o ülkenin kanunlarına aykırı hareket edenlerin vizesi iptal olur ve sınır dışı edilme işlemi yapılır. Almış olduğu vizenin amacı dışında ülkede faaliyetlerde bulunanların (Ör: Öğrenim amaçlı vize alanların çalışması mümkün olmayabilir) vizeleri iptal edilir. Türkiye ye dönüşünüzü belgelemenin yolları, Türkiye deki bağlarınızı göstermek şeklinde olabilir. Evli olanlar, eşleri hakkındaki belgeleri, çalışanlar işyerinden alacakları izin ve dönüşte işe başlama belgelerini, öğrenciler öğrenim gördükleri okuldan alacakları öğrenci belgelerini başvurularda ibraz etmelidirler. Bir kişiye vize verip vermemek, uluslararası hukuka göre, tamamen ilgili devletin yetkisi dahilindedir. Bir kişinin yaptığı vize başvurusunu hiçbir gerekçe göstermeden reddetme yetkisi bile bulunmaktadır.
TRANSİT VİZE NEDİR?
Bir ülkeye seyahatiniz öncesinde başka bir ülkede duraklama yapmanız gerekiyorsa, duraklama yapacağınız ülke için almanız gerekli olan vizeye Transit Vize denir. Bazı ülkeler, havaalanından çıkmadığınız sürece transit vize zorunluluğu getirmezken, bazı ülkeler de birkaç güne kadar olan duraklamalarınızda vize uygulamasında bulunmaz. Seyahatlerinizden önce, duraklama yapacağınız ülkelerin Transit Vize koşullarını öğrenmeniz gerekmektedir.
SCHENGEN VİZESİ NEDİR?
Schengen, yaklaşık olarak tüm Avrupa Birliği üyesi ülkeler arasında uygulanan, ülkeler arası seyahati kolaylaştıran bir vize sistemidir. 1985 yılında sadece 7 Avrupa Birliği üye ülkesi arasında imzalanmış ancak 1995 yılında uygulamaya geçilmiş olan Schengen anlaşması, günümüzde Almanya, Avusturya, Belçika, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İzlanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, Lüksemburg, Norveç, Portekiz Yunanistan, Çek Cumhuriyeti, Polonya ve Macaristan’ı kapsamaktadır.
Vize Nasıl Alınır ; Her ülkenin vize almak için başvurabileceğiniz, konsolosluklar, Büyük elçilikler gibi temsilcilikleri vardır. Vize başvurusunda bulunurken, hangi amaçla vize alacağınızı önceden belirleyip (çalışma vizesi, öğrenci vizesi, turist vizesi vb.) ona uygun formu doldurduktan sonra ilgili makamdan görüşme için randevu almanız gerekmektedir. Her ülkenin istediği dokümanlar farklılık göstermektedir. Buna göre görüşmeye gitmeden önce, sizden istenen belgelerin, almak istediğiniz vize için uygun ve tam olduğundan emin olmanız gerekmektedir. Böylece vize için başvurduğunuz ülke için bir risk teşkil etmediğinizi ve o ülkeye yasa dışı yollarla kaçmayı planlamadığınız kanıtlamış olursunuz. Bundan sonra yapılması gereken tek şey, mülakat sırasında karşınızdaki görevliyi bu konuda ikna etmek olacaktır.
Belgelerinizi tam olarak hazırlamanız; malınızın mülkünüzün olması; konumunuz, durumunuz vize alabileceğiniz anlamına gelmez. Onlarca kez yurt dışına gitmiş kişilerin bile uçak bileti tarihinde hata yaptığı veya yanlış adres verdiği ve benzeri nedenlerle vize alamadığı oluyor.
Genel olarak her ülke için istenen belgeler aşağı yukarı aynıdır. Turistik Vize başvurularında sizden istenen belgeler;
Eğer çalışıyorsanız;
Hangi şirkette ne kadar süredir çalıştığınızı gösteren imzalı bir yazı, SSK sicil kaydınız, Şirketin ticaret sicil kaydı, imza sirküleri, vergi levhası, Maaş bordronuzu, Banka hesabınızın dökümü, Kredi kartlarınızın fotokopisi, Üzerinize kayıtlı olan gayrimenkul, araba vs. belgeleri, Gideceğiniz ülkeye olan uçak bileti ve otel rezervasyonu, Varsa sağlık sigortanızın fotokopisi
Öğrenciyseniz, ailenizden bu belgeleri temin etmeniz gerekmektedir. Ayrıca öğrenci kimliği ve ailenizin sizin seyahatinize sponsor olduğunu gösteren bir yazı gerekmektedir.
Ticari Vize almak için genel olarak beklenen belgeler, turist vizesine ilave olarak, gidiş nedeninizi belirten toplantı veya seminer vs. davetiyesi, görüşeceğiniz şirketten size gönderilmiş bir yazı gibi belgeler vizeyi almanızı daha da kolaylaştırmaktadır. Akraba Ziyareti Vizesi almak için turistik vize için istenen belgelere ilave olarak davet mektubu gerekmektedir. Ancak mülakat esnasında görevliyi, yasa dışı göçmen olarak o ülkeye yerleşmeyeceğinize dair ikna etmeniz daha çok gerekli olabilir. Öğrenci Vizesi alırken eğitim masraflarını sizin karşılamanız halinde turistik belge için gerekli belgeleri ve eğitim amaçlı gideceğiniz okuldan, size gönderilmiş olan ve kabul edildiğinizi gösteren bir yazı gerekmektedir. Tüm bu vize işlemlerini bir tur şirketi aracılığıyla, aynı belgeleri temin etmek suretiyle gerçekleştirebilirsiniz. Ancak bazı ülkelerin vize başvuruları ve vize işlemleri için şahsi başvuru gerekmektedir.
VİZE ALINIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN İP UÇLARI
Eğer Amerikan ve Schengen vizeniz varsa o zaman bazı ülkelere vize almak kolaylaşıyor. Mesela Amerikan vizeniz varsa o zaman Meksika vizesi almanız kolaylaşıyor. Pasaportunuzda Amerikan vizenizin olması, Schengen vizesinin süresini uzatabiliyor. İsrail vizesi, dikkat etmeniz gereken noktalardan birisidir. Pasaportunuzda İsrail vizesinin bulunması, bazı Arap ülkelere girişi zorlaştıracağı gibi, aynı şekilde pasaportunuzdaki Arap ülkeleri vizeleri de İsrail’e girişinizi zorlaştırabilir. En rahat olan ülkeler Uzak Doğu ülkeleri. Mesela Tayland gibi bazı Uzak Doğu ülkelerine giderken vize almanıza gerek yoktur.
BAŞVURUNUZUN REDDEDİLMESİNİN NEDENLERİ NELER OLABİLİR?
Eğer bir işiniz yoksa ve çalışmıyorsanız, maddi gelirinizi belgeleyemiyorsanız büyük bir ihtimalle vize başvurunuz reddedilecektir. Çünkü vize almanız için sizden beklenen şey, öncelikle bu seyahati yapabilecek ve orada bulunduğunuz sürece size yetebilecek maddi gücünüzün belgelenmesi olacaktır. Ayrıca geçmişinizde herhangi bir yasa dışı olaylara karışmış olmak, herhangi bir mahkumiyet olması halinde Konsolosluk ’ta soru işareti oluşturmaktadır. Tüm bunların dışında, Konsolosluklar hiçbirimizin bilemeyeceği nedenlerle de vize başvurunuzu reddedebilirler. Vizenizin reddedilmesi halinde ister bir sonraki ay, isterseniz 2 yıl sonra başvurabilirsiniz. Çünkü vizenizin bir defa reddedilmesi, bir daha alamayacağınız anlamına gelmiyor. Ancak bu süre içerisinde durumunuzu değiştirmemişseniz, yapacağınız başvurunun hiçbir faydası olmayabilir. Eğer reddedilme sebebinizi biliyorsanız ve mesela işiniz ve geliriniz olmadığından dolayı reddedilmişseniz, daha sonraki yapacağınız başvurunuzda bu sebebin ortadan kalkmış olması ve çalışıyor olmanız, vize başvurunuzun kabul edilmesini sağlayabilir.